Maczanka krakowska

Normatyw surowcowy na 4 porcje

  • Schab bez kości  400g
  • Kajzerki  2sztuki
  • Mąka ziemniaczana   6g
  • Kminek mielony  5g
  • Smalec  20g
  • Wino czerwone wytrawne  130ml
  • Sól, pieprz  do smaku

Sposób wykonania

  • Przeprowadź obróbkę wstępna surowców.
  • Schab natrzyj solą i kminkiem. Odstaw na 30minut, a potem obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  • Zrumieniony schab przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop wodą i upiecz pod przykryciem. Upieczone mięso , wyjmij, ostudź i pokrój na 8 cienkich plastrów.
  • Przelej sos z pieczenia do rondelka, sporządź zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, dodaj do sosu i zagotuj, dodaj wino, wymieszaj sos i dopraw do smaku.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej 2/3 sosu, ułóż bułki przekrojone na pół, poczekaj aż napęcznieją.
  • Na połówkach bułek połóż dwa plasterki schabu, polej pozostałym sosem i wstaw do piekarnika na 5minut.
  • Podawaj na wygrzanych talerzach z surówkami.

 

 

Piernik staropolski

Normatyw surowcowy

  • Cukier  350g
  • Miód  500g
  • Masło  250g
  • Mąka pszenna   1000g
  • Jaja  4sztuki
  • Soda oczyszczona  15g
  • Mleka  120g
  • Przyprawa do piekarnika  80g
  • Sól  szczypta
  • Powidła śliwkowe  200-300g

Sposób wykonania

  • Przeprowadź obróbkę wstępną surowców,
  • Miód, cukier i masło podgrzej, mieszaj do rozpuszczenia się cukru, dodaj przyprawę do piernika,
  • Do chłodnej masy dodaj mąkę pszenną, jaja, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz sól,
  • Ciasto staranie wyrób i przełóż do kamionkowego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 5-6 tygodni,
  • Ciasto podziel na 2 -3 części, rozwałkuj na około 0,5cm, przełóż na blachę, piecz w temperaturze około 1600C – 1800C przez około 15020minnut,
  • Upieczone placki ostudź, przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryj arkuszem papieru, obciąż deską do krojenia, odstaw na 3-4dni.

 

Małdrzyki krakowskie

Normatyw surowcowy na 4 porcje

  • Ser twarogowy  400g
  • Jaja  1sztuka
  • Mąka pszenna  60-100g
  • Cukier wanilinowy  5g
  • Olej  100ml
  • Cukier puder  25g

 Sposób wykonania

  • Przesiej mąkę, jajo umyj, naświetl, wybij, sprawdź świeżość.
  • Twaróg zmiel lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Połącz twaróg z jajem i cukrem wanilinowym, stopniowo dosypuj mąkę, aby uzyskać zwarte ciasto.
  • Ciasto uformuj wałek, pokrój w krążki i nadaj im kształt placków.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż placki, z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

Kartacze z mięsem (cepeliny)

Normatyw surowcowy na 4 porcje

Ziemniaki  1200g

Mąka pszenna  50-60g

Jaja  1sztuka

Sól, pieprz, majeranek  do smaku

Mięso mielone  400g

Cebula  50g

Olej  10ml

Boczek  150g

Mąka pszenna  50g

Sposób wykonania

  • Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców,
  • Ugotuj 400g ziemniaków, ostudź, zmiel lub przepuść przez praskę,
  • Pozostałe ziemniaki zetrzyj, wyciśnij sok do miski, najlepiej przez gazę, i odstaw, aby osadziła się skrobia,
  • Odlej ostro żnie sok, a osadzoną skrobię, dodaj do odciśniętych ziemniaków,
  • Połącz ziemniaki ugotowane z surowymi, dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajo, wymieszaj masę, dopraw solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka , dodaj więcej mąki,
  • Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj mielone mięso, przesmaż. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem,
  • Z masy ziemniaczanej firmuj placki o średnicy około 10cm, nakładaj na nie po łyżce farszu, zlepiaj brzegi i formuj w dłoniach kartacze w kształcie wrzeciona, obtocz je w mące pszennej,
  • Gotuj kluski we wrzącej osolonej wodzie na wolnym ogniu około 15minut od ich wypłynięcia,
  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni,
  • Cepeliny podawaj polane boczkiem z dodatkiem surówki.

 

  • Ceva.jpg
  • dhl-express-vector.jpg
  • erasmus-plus.jpg
  • filmoteka logo.jpg
  • galeriaksiazki.jpg
  • logo-aszw_m.jpg
  • logo1.png
  • logo db schenker.jpg
  • logostraz_psp_m.jpg
  • logo TNT.jpg
  • main_ok_01.jpg
  • MGW.jpg
  • modernizacjaksztalcenia.jpg
  • ock.jpg
  • polaris.png
  • politechnikas.jpg
  • pwsz.jpg
  • pz6.jpg
  • t1_wsfip.jpg
  • Tauron_wydobycie_logo_m.jpg